Tuesday, July 27, 2010

Resepi Yee Mee Cantonis

Di atas permintaan ramai .... ewahhhh!!! Perasan,,,,padahal baru sorang jer yg mintak resepi iaitu biras i....Farihah. Dia nak resepi utk try...so, i wat la entry ni...Nak kena ingat2 sejarah perbuatan membuat yee mee ni maklumlah mudah hilang ingatan dah TUA....hahahaha...Masa masak main campak2 jer....Inilah resepinya......Bahan & Kuah yg diberikan adalah mengikut sukatan satu bungkus yee mee (5 gulung).


Yee Mee Cantonis

Bahan-Bahan :

Bawang putih (3-4 ulas)
Bawang merah (4-5ulas)
Kiub ayam (2 ketul)
Tepung jagung (mengikut kepekatan kuah)
Telur (ikut suka)
Sayur sawi baby, fish kit, udang (mengikut citarasa - klu nak tmbh bhn lain pun ok gak)

Cara-Cara :

Tumis bwg putih & bwg mrh sehingga wangi, pas 2 bubuh air secukupnya....kiub ayam dimasukkan skali dan tunggu sehingga kuah mendidih. Kemudian masukkan bahan-bahan seperti sayur, fish kit dan udang. Bancuh tepung jagung sedikit demi sedikit dan masukkan ke dalam kuah dan lihat kadar kepekatan kuah mengikut citarasa masing2. Last skali pecahkan telur. Didihkan kuah. Yee mee dimasukkan bila nak makan. Misalnya, letak yee mee dlm mangkuk dan tuang kuah yg sedang dididihkan ke atas yee mee. Siap utk di makan....Kalau nak pedas, buat berasingan kicap pedas tu....huuuuuu marveloussss....

Yang penting, jangan lupa jemput saya makan bila dah buat....hehehehe


"SELAMAT MENCUBA"

 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...